Üdvözöljük a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület honlapján!

Szülőföldünk, a Rábaköz

A Rábaköz, – különösen az itt születettek számára – nem csak földrajzi fogalom, hanem sokkal több annál. Ha térségünket pontosan szeretnénk leírni, akkor a földrajzi meghatározás mellett a néprajzi, a társadalmi és a gazdasági megközelítése is fontos. Bátran vállalhatjuk, hogy a Rábaköz jövője a múltjában felhalmozott értékeiben, a tájegységi identitásban, hagyományaiban, tárgyi-szellemi örökségében van. A ma itt élők elődei azok, akik felhalmozták azt a kincsestárat, amivel ma rendelkezünk. Az ő áldásos munkája eredményeként beszélhetünk ma a Rábaköz kulturális egységéről.   

A Rábaköz erős identitással bíró közösség is. Úgy véljük, hogy tájegységünk – ugyanúgy, mint eddig – ezt követően is bátran építhet erre a belső felhajtóerőre. Mintegy 70 ezer ember éli itt mindennapjait és képzeli el jövőjét hosszabb távon is. A 64 településből álló tájegységben közel 300 civil szervezet működik, ami jól mutatja, hogy a térségnek erős a társadalmi szövete. A Rábaköz közeljövője szempontjából pedig kiemelendő, hogy formálódóban, erősödőben van gazdasági térséggé válása. Nem csak szimbolikusan, hanem valóságosan is szolgálja ezen törekvésünket a tájegység „helyi pénze”, a rábaközi tallér bevezetése.

Az elmúlt években mérhető előrelépés történt abban, ahogy a tájegység megszervezte önmagát. Kialakultak és gyakorlottá váltak a helyi együttműködés módszerei, intenzívebbé vált a belső kommunikáció. A Rábaköz többször is megmutatta magát és bemutatta értékeit rangos hazai és nemzetközi megmérettetéseken, kiállításokon, kulturális és szakmai programokon, eseményeken. Részben ennek is köszönhető, hogy szülőföldünk ma már a feltörekvő térségek kategóriájába került. Ezt egyértelműen visszaigazolják a 2011-ben elvégzett tájegységi kutatások felmérési eredményei is.

Mindannyian, akik ma itt élünk, tevékeny részesei vagyunk és lehetünk annak, hogy a rábaközi kulturális, társadalmi, gazdasági és ökológiai értéklánc fennmaradjon. Ennek megőrzésére, a helyi gazdaság erősítésére hívjuk és bátorítjuk mind a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesületen belül működőket, mind az azon kívül tevékenykedő más térségi szereplőket.

 

                                                                                                                                                                                     Hámori György elnök

                                                                                                                                                                         Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület

Megosztás

Facebook

Hírlevél

Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület

© 2018
Copyright 2011. Free joomla templates |